​OM
SARA OMAR

Sara Omar er født i 1986 og har boet i Danmark siden 2001. Hun er en prisvindende dansk-kurdisk romanforfatter og debutterede med romanen i 2017. På den første måned solgte bogen over 50.000 eksemplarer, og den har siden da ligget på samtlige bestsellerlister.

I 2018 modtog Sara Omar Årets Victor for sit særlige mod, og hun har derudover vundet Læsernes Bogpris 2018 og Artbeat Prisen for sit særlige talent som forfatter. 

Allerede i en tidlig alder flygtede Sara Omar med sin familie fra deres liv i Kurdistan blandt andet på grund af krig. i en periode boede familien i en af Irans flygtningelejre og fortsatte derefter flugten gennem Mellemøsten, herunder Syrien. Undervejs mødte Sara Omar mange steder med det samme kvindesyn og et samfund og en kultur, der var domineret af mænd. Kvinder og børn blev konsekvent undertrykt, misbrugt og udsat for vold.

Siden 2001 har Sara Omar skrevet digte og kritiske debatindlæg i mellemøstlige medier om omskæring, incest, seksuelle overgreb, æresforbrydelser, æresdrab, social kontrol, kvindeundertrykkelse og rettigheder for homoseksuelle, handicappede, børn og kvinder i de patriarkalske samfund. 

Sara Omar har af flere omgange forsøgt at blive udgivet i Mellemøsten - men uden held. Hendes tekster blev i disse områder betegnet som forurenende, hvilket giver et rammende indtryk af tilstanden hos nogle af Mellemøstens såkaldte intellektuelle. 

Sara Omar studerer desuden statskundskab, sidder i Expert Advisory-panel for Arts & Globalization og er bestyrelsesmedlem ved flere nationale og internationale kvindeorganisationer. Derudover har hun tidligere bidraget med digte til ORD PÅ FLUGT udgivet af Dansk PEN i 2016 og det svenske KRITIKER i 2014.

Foto: Les Kaner

Foto: Les Kaner

KONTAKT


For henvendelser kan du kontakte Sara på: saraomar.author[email protected]

For presse og rettigheder kan du kontakte Camilla Høy fra Politiken på: [email protected]