Bøger

SKYGGEDANSEREN

SARA OMAR

Skyggedanseren er endnu en barsk og kompromiløs roman af Sara Omar. Læseren kan igen følge pigen Frmesk, som bliver introduceret i den anmelderroste Dødevaskeren.

Nu studerer Frmesk på universitetet og engagerer sig i sine omgivelser. Hun smider tørklædet, hun deltager aktivt i debatten om kvinderettigheder, og hun skriver digte for at lindre sine traumer. Alt dette gør på hun trods af, at det har uoverstigelige konsekvenser, hvis hendes far opdager det. Faren ser ikke digtning som noget for kvinder, og da han opdager Frmesks foretagende, flygter hun for sit liv.

Flugten bringer Frmesk over landegrænser og langt væk fra alt velkendt. For at blive fri må hun én gang for alle ryste fortidens dæmoner af sig.

DØDEVASKEREN

SARA OMAR

Dødevaskeren er en voldsom skønlitterær roman, der lukker læseren ind i et ekstremt pigeliv.

Frmesk er lige blevet født, men hun er ikke ønsket af sin far på grund af sit køn. Familien er i tvivl om, hvorvidt har Frmesk er forbandet eller velsignet, da hun har en kridhvid hårtot. Farmoren insisterer på, at Frmesk skal omskæres med det samme, men Frmesks mor frygter, at hun er for lille til at overleve indgrebet. Endnu mere frygter hun sin mand og hans trussel om at skaffe Frmesk af vejen. Farens voldelige adfærd bliver mere intens, og morens eneste udvej er at sætte barnet i pleje hos sine forældre.

Frmesks mormor er dødevasker. Hun begraver de kvinder, som ingen andre vil tage sig af – kvinder dræbt i vanære og skam. Morfaren er en pensioneret oberst, og til forskel fra sin kone læser han ikke kun i Koranen - han besidder et mangfoldigt bibliotek. Det ellers kærlige hjem kan kun for en stund skærme Frmesk mod den fysiske og psykiske overlast, der nærmer sig fra alle sider i et Kurdistan præget af krig og had.

KONTAKT


For henvendelser kan du kontakte Sara på: [email protected]

For presse og rettigheder kan du kontakte Camilla Høy fra Politiken på: [email protected]